Visjon: Trygghet og mangfold - med muligheter for alle

English version
  English version

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 
 


 

SKAPENDE AKTIVITET FOR INNSATTE

Klikk på bildene for å se hele serien.

 


MAKIS er et verksted for innsatte som ønsker å bruke og utvikle sine kreative evner. I det siste har de arbeidet med utsmykning av fengselet i form av bildekunst som er plassert i de forskjellige avdelingene og andre steder der folk ferdes. Det har blitt mange store og fargerike bilder til glede for både ansatte og innsatte.

Fatma Issa Holm er underverksmester og faglig leder på MAKIS og hun forteller at hun har fått mange hyggelige tilbakemeldinger på bildekunsten som innsatte har skapt. - Mange nekter å tro at disse bildene er laget av innsatte som knapt hadde tatt i en malepensel før, sier hun. - I utgangspunktet trenger de ikke å kunne noe som helst fra før, det enste jeg krever er at de ønsker å lære noe nytt innen kreative fag.

Inspirasjonkilder
Alle blir overrasket når de blir presentert for fargesirkelen og de tre primærfargene som kan blandes i det uendelige. - Vi tar utgangspunkt i de impresjonististiske kunstnernes fargebruk og viser bilder av bl.a. Monet, Gauguin, van Gogh og Cézanne, sier Fatma. - På denne måten lærer de innsatte hvordan de skal bruke farger for å skape lys, skygge, form og rom i bildene.


Fatma Issa Holm forklarer om fargelære.
Økt selvtillit
Når de lærer metodene og alle de mulighetene det gir blir innsattes kreativitet vekket og interessen øker. - At blått og gult blir grønt oppleves av mange nærmest som et mirakel, forteller Fatma entusiastisk. Innsatte vokser og selvtilliten øker når de ser at de kan skape noe som er fint og som gleder andre. - De innsatte ringer stolt hjem til forelderene og forteller hva de har laget, men de blir knapt nok trodd. Pågangen for å se bildene har vært stor, men nå kan familien og alle andre gå inn her å se alle de fantastiske bildene.
 

 

 

LES HVA MAKIS STÅR FOR.